Punatukkaiset naiset

su 9.9.2012

Värjäsin äsken hiukseni. Punaisiksi. Mieheni inhoaa pitkiä punaisia hiuksiani.

Inho punaista hiusväriä kohtaan johtuu osin siitä, että S-marketin hyllyltä löytyvä real red imeytyy paremmin kylppärin laattasaumoihin kuin vaimon kuontaloon, mutta kyseessä on muutakin.

Mieheni tahtoisi, että leikkaisin hiukseni, jotta olisin se sama lyhyttukkainen, nuorempi ja hoikempi, jonka kanssa hän meni naimisiin seitsemän vuotta sitten.

Lupasin jatkaa luokkasubjektin näkyväksi tekemisestä, chavista ja Beverley Skeggsistä. Skeggs sanoo Megafoni-verkkolehdessä vasemmistofilosofi Bordieusta seuraavaa:

"...jos olet työväenluokkainen ja nainen, et voi Bourdieun tapauksessa voittaa. Et pääse sisään pelin varsinaisiin sääntöihin, jotta sinusta voisi tulla todella voimakas. Kaikissa väärintunnistamisen muodoissa on lopulta kysymys siitä, että sinun kykysi tunnistetaan väärin."

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän alan muistuttaa äitiäni. Äitinihän oli karjakko, maalaistyöväenluokkainen nainen. Miehestäni on epämiellyttävää, että sopivasti häntä nuoremmaksi ajattelemallaan uudella vaimolla kasvaakin yht´äkkiä viikset.

Katriina Järvinen huomasi oman työväenluokkaisuutensa, kun joissain helsinkiläisissä kulttuuriseurapiirijuhlissa oksensi kännipäissään eteisessä porvareiden kenkiin. Minulta onnistuisi porvarin kenkiin oksentaminen ihan ilman viinaakin.

Sitä vain en lakkaa ihmettelemästä, miksi työväenluokkainen nainen näyttäytyy alati vastenmielisenä ilmiönä. Työväenluokkainen nainen on tavallisesti ylipainoinen, pukeutuu mauttoman muodottomasti ja hänellä on kökköiset ripsivärit.

Kun hän ilmestyy kulttuuripiireihin, kenenkään sukat eivät pyöri.

Sen sijaan työväenluokkainen mies saa kulttuuripiirit sulamaan. Vaikka hän olisi potentiaalinen skitsofreenikko, kuten Lauri Viita, hän panee porvarisnaisten päät pyörälle. Tai hänestä tehdään ihannoivia elokuvia, kuten poromieslegenda Moskusta. Mies ei alistunut aikansa sivistyneistökoodeihin, mutta liikkui sulavasti paremmissakin piireissä.

Nyt pitää lähteä etsimään kasveja tyttöjen koulukasvioon. Pitää ostaa Marialle aamupalaksi kanahampurilainen, sillä aikataulumme on sekaisin äidin tukanvärjäyksen vuoksi.

Chav ei nyt tullut tyhjennettyä tälläkään kerralla, mutta jatkan tästä joskus.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi