Pia Valkonen

Uskonnollisen aasin tunnustukset

ti 28.8.2012

Jaksan aina huvittua oman olemukseni ja todellisen minäni ristiriidasta. Ulkoinen olemukseni viittaa lähinnä suttuiseen hutsuun, mutta todellisuudessa olen raitis ja uskovainen, äärimmäisen puritaani perheenäiti.

Tänään löysin itsestäni Juhani Rekolalaisen kristityn. Toki tiesin, että olen Kallistos Ware -tyyppinen origenelainen ortodoksi. Kallistos Ware sanoo Sisäisessä valtakunnassaan, että olemme universalisteja.

Olisikohan myös John Shleby Spong universalisti? Pitänee etsiä käsiin Alan Badiou ja tämän kirja apostoli Paavalista, ensimmäisestä universalistista. Ilmestyi viime vuonna.

Myös Rekola on sitä mieltä, että helvettiin ei jää ketään. Rakkaus ei siedä sitä. Oppia sanotaan apokastasikseksi. Sitä ei kuulema saa levittää kypsymättömille. Ware lainaa pietistiteologi Christian Gottlieb Barthia. Tämä kuuluu sanoneen: "jokainen, joka ei usko yleiseen pelastukseen on härkä, mutta jokainen sitä opettava on aasi."

Olen siis aasi. Hyvä on.

Juhani Rekolan toinen oiva kiteytys kuuluu jotakuinkin näin: "Vaikka ihminen olisikin vain molekyylien liikettä, ei se todista mitään siitä, etteikö Jumalaa olisi."

Tarkistaisin sen uusimmasta Vartija-lehdestä, mutta lehti meni minulta tilapäisesti hukkaan. Marian kummitäti käveli juuri äsken ulos talostamme kahden matkalaukun kanssa. Suuttui minuun ja aikoo kävellä kotipaikalleen Ilomantsiin. Saapui yllättäen kylään Helsingistä perjantaina iltajunalla.

Lauantaina veimme yhdessä Marian Robinin konserttiin Leppävirralle ja sunnuntaina pakkasimme Leonidin tavarat. Asuimme Marian kummitädin kanssa yhdessä Moskovan opiskeluvuotenani. Leonid ja minä saimme Marian kummitädiltä kortteerin Pietarista syksyllä 1997.

Taitaa jäädä raksaliikkeen työt nyt huomiseen.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi