Pia Valkonen

Vanhuspalvelulaista ja hoivaajien mitoituksista

ma 27.8.2012

Viikko alkoi tarkastuslautakunnan kokouksella. Tavoitteni syksyn kuntavaaleissa on, että en saa vähempää kuin viimekertaiset 21 ääntä ja pääsen jälleen Lapinlahden tarkastuslautakuntaan.

Tosin raaka todellisuus saattaa lyödä märällä tumpulla päin naamaa ja saatan saada 20 ääntä, sillä aviomieheni on myös ehdokkaana.

Lautakunta sopii minulle hyvin. Kokoukset ovat päivällä eikä niitä ole kuin kerran kuukaudessa.

Jokaisessa tarkastuslautakunnan kokouksessa saamme hiillostaa ja grillata johtavia viranhaltijoita. Tuntuu siltä kuin jotkut olisivat kysymyksistämme mielissään. Minä ainakin johtavana viranhaltijana olisin. Olemme vilpittömästi kiinnostuneita kunnan asioiden hoidosta. Jotkut tuntuvat jännittävän lautakunnan kokouksissa vastaamista. Heille olemme lempeitä. Eihän tarkoituksenamme ole kuin teloittaa ylimieliset.

Maanantain kokous oli oiva kurkistus lapinlahtelaiseen kansalaisyhteiskuntaan. Minulle, täydelliselle urheiluanalfaabetille, selkisi moni asia, kun NeNu-pesismiehet, Lapinlahden Vedon puheenjohtaja Jaana Suli, naisvoimistelijoiden Jonna Luttinen ja Varpaisjärven Viren Anne Behm kärsivällisesti kertoivat. Lapinlahden Jäähalli Oy:n puheenjohtaja piti meille power point -sulkeiset, joista näimme konkreettisesti jäähallin maalipinnan surkean tilan.

Vanhuspalvelulain hoitajamitoitukset ja ehkä tulossa olevat luokkakokojen pienennysmääräykset kirvoittivat johtavissa viranhaltijoissa narinaa. Totta, Lapinlahdella ollaan pääsemässä vasta avin - vai mikä se entinen lääninhallitus nyt onkaan - entisiin epämääräisiin suosituksiin vanhustenhoitajien määrässä.

Hoitajien määrästä on Lapinlahdella vuosien mittaan kerrottu, sanottu ja varmasti kanneltukin. Vammaisen lapsen äitinä tiedän, että mitään ei tapahdu, ellei säädetä lakia, jossa on selkeät tunti- tai henkilöstömäärät.

Se asiassa on epäreilua, että lakeja säädellään ja kaikenmaailman omahyväiset erkkivirtaset paukuttelevat henkseleitään, mutta eivät kaiva verorahoja lakiensa täytäntöön panemiseksi.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi